Hoofdluis
  afb: De luizencape
 
Hoofdluis is een hardnekkig probleem. Om dat zoveel mogelijk het hoofd te bieden, heeft onze school in samenwerking met de GGD een 'werkgroep hoofdluis' in het leven geroepen. Veertien ouders controleren na elke vakantie alle leerlingen op hoofdluis. Als er aanleiding toe is vinden er ook tussentijdse controles plaats. Ouders/verzorgers van kinderen met hoofdluis of neten worden op discrete manier daarover geïnformeerd.
  
Hoofdluisbestrijding
Je leest het regelmatig in de kranten: de hoofdluis is weer terug. Terwijl vroeger het constateren van hoofdluis als een incident werd gezien, lijkt het wel of er nu geen periode meer is dat er geen hoofdluis is op school.
Ruim een jaar geleden is met hulp van de GGD een hoofdluiswerkgroep ingesteld. Deze groep die bestaat uit twee ouders per groep controleert regelmatig en rapporteert aan de leerkracht die vervolgens met de ouders van de leerling(en) in contact treedt. Zo proberen we toch enig grip te krijgen op deze vervelende beestjes. Deze webpagina geeft u informatie over de juiste bestrijding van hoofdluis.
  
Inleiding
Hoofdluis is een "probleem" dat overal en bij iedereen voor kan komen. Het is niet het gevolg van slechte hygiëne. Hoofdluis zit trouwens het liefst in schoon haar. Hoofdluis verspreidt geen ziekten. Hoofdluis kan iedereen krijgen en dat is niet altijd te voorkomen. Wel kunt u helpen het hoofdluisprobleem in de hand te houden door verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.
Het kan voorkomen dat kinderen met hoofdluis gepest worden op school. Soms schamen ouders en kinderen zich ervoor en in een aantal gevallen kan dit zelfs tot schoolverzuim leiden. Heeft u te maken met dit soort problemen, dan kunt u contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van de GGD. Hij/zij kan u adviseren, heeft een luisterend oor en hij/zij kan indien nodig contact opnemen met de school.
 
Wat hoofdluis nu precies is, hoe je het krijgt en wat je eraan kunt doen, leest u hieronder.
  
Kenmerken van de hoofdluis en neten
Een volwassen hoofdluis is van een speldenknop tot een luciferknop groot en grijzig bruin van kleur. Zij leeft van bloed uit de hoofdhuid en kan ongeveer 1 maand oud worden. Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. Een volwassen hoofdluis legt 4-6 eitjes per dag. Zij plakt deze stevig vast aan een haar vlak bij de hoofdhuid. Een neet is ongeveer 1 mm groot en geel-wit van kleur en kunnen na 8-10 dagen weer nieuwe eitjes leggen.
  
Hoe krijgt u hoofdluis?
Luizen zijn "overlopers". Ze kunnen niet vliegen of springen. Luizen kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd en van haar tot haar. Dit kan gebeuren bij het spelen, knuffelen en slapen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld via kleding als een muts, de kraag van een jas of de leuning van een bank, van het ene naar het andere hoofd kruipen. Iedereen, jong en oud kan hoofdluis krijgen. Besmetting vindt niet via dieren plaats.
 
Hoe herkent u hoofdluis en neten?
Hoofdluis kan jeuk veroorzaken, maar soms is dit niet het geval! Hoofdluizen zijn vaak moeilijk zomaar te zien op het hoofd, omdat ze zich razend snel verplaatsen. Met behulp van een metalen stofkam kunt u luizen ontdekken door ze uit het haar te kammen. U kamt dan vanaf de hoofdhuid, de ronding van het hoofd volgend, helemaal door tot aan de haarpunten. Wanneer u dit doet boven een stuk wit papier, doek of wasbak, dan kunt u bij goed licht de luizen die hierop vallen gemakkelijk zien.
De neten zijn meestal gemakkelijk te vinden op een drietal donkere warme plaatsen op het hoofd:
* in de haren achter de oren
* in de haren in de nek
* in de haren onder de pony
 
Roos, huidschilfers en bijvoorbeeld gelresten lijken op neten. Het verschil is echter dat neten vast zitten aan de haren en zelfs met de nagels haast niet van de haren los te krijgen zijn. Ook de dode neten blijven lang vast zitten aan de haren. Ze komen door het groeien van het haar verder van de hoofdhuid te zitten.
 
Hoe behandelt u hoofdluis?
Doel van de behandeling
Het doden ( of verwijderen) van alle levende luizen en neten
 
Het gebruik van de lotion
Lees hiervoor altijd eerst de bijsluiter van de lotion. Doe dit ook wanneer u de lotion eerder gebruikt heeft. De bijsluiter kan namelijk altijd weer veranderd zijn.
 
Belangrijk aanvullend advies
Kleding, beddegoed, mutsen etc. wassen bij minimaal 60 graden, of stomen. Denk hierbij ook aan toneelkleding. Vloeren en meubels goed schoon zuigen. U kunt stoffen bankleuningen, de autobank e.d eerst nog bespuiten met een spray die hoofdluizen doodt. Na de inwerktijd deze opgedroogde spray opzuigen. Kammen en borstel grondig reinigen (eventueel met lotion) Na 7-9 dagen de behandeling met de lotion nogmaals herhalen. In de tussentijd dagelijks de haren met de stofkan uitkammen. Chloor vermindert de werking van de lotion, daarom tijdens de periode van de behandeling niet zwemmen in chloorhoudend water.
 
Voor het verwijderen van neten uit de haren kunt u een kant-en-klaar middel kopen. Een goed en goedkoop alternatief hiervoor is; een oplossing van azijn in water (3 delen azijn, 1 deel water.) Doop een watje in de azijnoplossing en strijk deze langs de haren waar de neten aan vast zitten en verwijder hiermee de neten. De lotions, de stofkam en andere middelen, waar we hierboven spreken, kunt u verkrijgen bij apotheek en drogist. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter.
 
Uw kind thuis houden van school i.v.m hoofdluis is zeker niet nodig!
 
Hoe voorkomt u verdere verspreiding?
Controleer bij alle schoolgaande kinderen minimaal 1 keer per week de haren met behulp van de stofkam op hoofdluis en neten. Controleer ook de andere gezinsleden hierop wanneer 1 gezinslid hoofdluis of neten heeft. Denk hierbij ook aan opa's oma's, oppas en uzelf. Behandel alleen diegene bij wie hoofdluizen/neten gevonden zijn met de lotion.
Behandelen uit voorzorg heeft geen enkele zin!
Laat kinderen geen mutsen, shawls en kammen van elkaar gebruiken.
 
Meld aan de school en aan de ouders van vriendjes/vriendinnetjes van uw kinderen wanneer u hoofdluizen/ neten bij uw kinderen heeft gevonden. Hierdoor kunnen anderen ook extra alert zijn en eventuele maatregelen treffen. Alleen zo is verdere verspreiding te voorkomen.
Controleer uw kind dagelijks wanneer er hoofdluis gemeld is op de school.
 
Laat kinderen lange haren in een vlecht of staart dragen wanneer er hoofdluis is geconstateerd op school, dit verkleint de besmettingskans.
 
Controleer in de laatste week van de vakantie de haren van uw kinderen een keer extra zodat u eventueel nog tijdig met behandeling kunt beginnen.
 
Tot slot
Alleen met inzet van alle ouders/verzorgers kunnen we het hoofdluisprobleem in de hand houden.
Lees ook wat de GGD schrijft over hoofdluis: KLIK HIER ! en de informatiebrief van de GDD: KLIK HIER !